Nieuws van tractor pulling team It Kypmantsje.
Altijd de nieuwste nieuwtjes van tractor pulling team It Kypmantsje.

Tractorpullingteam It Kypmantsje stopt
Persbericht; IJlst, 6 november 2010.

Cees Zijsling en zijn team zetten na 32 jaar een punt achter hun tractorpulling carriére. Het kost teveel tijd om een topmachine op de baan te houden. De constructeur uit het Friese IJlst is met It Kypmantsje uitermate populair in Nederland en Europa. Zijsling was een voorloper in het tractor pulling en dat heeft hem vele Nederlandse en Europese titels opgeleverd.

Het kost veel tijd om met een tractor mee te doen in de top van de vrije klasse. De verdere professionalisering van de tractorpulling sport en het alsmaar opkrikken van het vermogen wordt qua tijd zo belastend voor het team dat ze er nu een punt achter zetten. Cees Zijsling: ‘Als we meedoen dan doen we het voor 200% en niet voor 90%.’ Alleen het reguliere onderhoud vergt al drie avonden in de week. Wordt er schade gereden dan kost het nog veel meer tijd om de tractor een week later weer klaar te hebben voor een volgende wedstrijd.

De 49-jarige Zijsling deed in 1978, een jaar na de introductie van de sport in Nederland, al mee. De toen 17-jarige ondernemer begon met een dieselmotor van 350 pk. Na een tussenstap met Amerikaanse Ford motoren stapte hij over op de Rolls Royce Griffon vliegtuigmotoren en daarmee begon voor de IJlster de victorie. Het vermogen is inmiddels gegroeid naar zo’n 8000 pk en daarmee is It Kypmantsje nog steeds een topper in de vrije klasse. Zoveel pk’s is wel een aanslag op de aandrijving en die begaf het dit jaar meermalen. Het team heeft daarom het seizoen niet uitgereden. Desondanks werden ze half september toch nog derde in de NK strijd.

Zijsling heeft altijd vooropgelopen in de ontwikkelingen. Zo was hij de eerste in de wereld die twee zware Griffon motoren op een tractor bouwde. Daarnaast liet hij al vroeg zijn machines voorzien van special-paint-work en dat maakt It Kypmantsje tot een van de paradepaardjes van de Europese pulling scene. De erelijst van team Zijsling bestaat ondermeer uit 11 Nederlandse en 3 Europese titels. Zijsling werd viermaal verkozen tot ‘Puller of the year’. De succesvolle tractorpuller en zijn team hebben zo’n 450 bokalen in hun trofeeënkamer staan.

Voor alle duidelijkheid; It Kypmantsje blijft in handen van Cees Zijsling. Zowel trekker als onderdelen zullen niet worden verkocht.

Het team bedankt alle sponsoren, Club van 100-leden, fans en toeschouwers voor hun onvoorwaardelijke steun in de afgelopen jaren.

IJlst, 24 augustus 2010
Einde seizoen voor It Kypmantsje team.

Na een hele goede seizoensstart te hebben meegemaakt, is It Kypmantsje de laatste wedstrijden in de spreekwoordelijke “lappenmand” terecht gekomen.

Dat de motoren goed draaien is een ding wat zeker is. Ze geven zoveel vermogen dat, de verzwaarde, aandrijflijn zelfs niet sterk genoeg is voor het geweld van de twin-Griffon. In Cadzand sneuvelden er onderdelen in de achteras. Na een redelijk snelle actie was het team in staat de trekker klaar te krijgen voor de wedstijd in Lochem. Helaas werd deze wedstrijd vanwege de regen gestaakt. In Meerkerk gebeurde het weer. Op weg naar de full pull lijn sneuvelden wederom onderdelen in de achteras.

Om verdere schade aan motoren en aandrijflijn te voorkomen heeft het team besloten de trekker de rest van het seizoen in de schuur te laten staan. Dus geen EK in Zweden en geen NK in Bakel. Het team wil eerst goed onderzoeken wat de oorzaak van de schades is.

Vervolgens wordt de trekker gereed gemaakt voor het nieuwe seizoen.

Blijf onze website volgen bij onze zoektocht naar de oorzaak.

Wierden, 13 mei 2010, Hemelvaartsdag
Alweer een tweede plaats!

Traditioneel wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag tractorpulling gehouden in het Overijsselse Wierden. Na een succesvolle eerste wedstrijd in Stroe (tweede plaats) kunnen we zeer tevreden terugkijken.
In de 4,5 ton vrije klasse stonden acht tractoren op de startlijst waarvan er slechts 4 aan de start verschenen. Alleycat, Impala en Simply hebben we dit seizoen nog niet kunnen aanschouwen. Laatstgenoemde schijnt bijna klaar te zijn voor de maiden run. MPM Seaside Affair ontbreekt voorlopig in het deelnemersveld na de onfortuinlijke wedstrijd in Stroe. De achteras brak met alle gevolgen van dien.

Abe mocht met It Kypmantsje als eerste aanhaken om een proeftrek te doen. De combinatie maakte een overtuigende full pull. Ook Popeye en Green Spirit maakten de 100 meter vol. Whispering Giant had te kampen met motorische problemen en strandde op 91,30 meter.

In de finale mocht Abe wederom als eerste aanhaken. De finalerun was net zo mooi dan de eerste run. De baan bood voldoende grip om tot een goede klassering te komen. Na een kleine correctie halverwege stopte de combinatie op 82,16 meter. Popeye had te kampen met een backfire in één van de drie Allisons en kwam niet verder dan 52,29. Green Spirit mocht als laatste in de finale voor de sleepwagen verschijnen. De Barenbrug gesponsorde combinatie ging net als in Stroe met de overwinning aan de haal. Al was het verschil deze keer een kleine 3,5 meter (85,55 meter). We zijn supertevreden met het resultaat: 2 wedstrijden, 30 punten.
Tijdens en na afloop van de wedstrijd werd Abe geïnterviewd door RTL7 (zie foto-film). Dit interview wordt uitgezonden door RTL7.

Aanstaande maandag, 2e pinksterdag, helaas geen wedstrijd in Emmeloord, deze is afgelast. De eerstvolgende is op 19 juni in Made.

Zie ook Uitslagen/klassement.


» Meer foto's
Stroe, 8 mei 2010
Podiumplaats voor “It kypmantsje”.

Op de wedstrijd in het Duitse Füchtorf was het na één prima run gebeurd. De motoren wilden niet meer naar behoren draaien. Diverse pogingen om het voor elkaar te krijgen mislukten. Uiteindelijk bleek dat van beide motoren de ontsteking was verlopen. Na de nodige aanpassingen zou alles weer naar behoren moeten draaien.

Afgelopen zaterdag werd de eerste wedstrijd van het seizoen verreden in het Gelderse Stroe. Op de twee geprepareerde banen werden diverse klassen verreden.

Zoals gewoonlijk staat de 4,5 ton vrije klasse als laatste op de agenda. Er stonden slechts vier tractoren op de deelnemerslijst: MPM Seaside Affair, Whispering Giant, Green Spirit en It Kypmantsje. MPM Seaside Affair mocht als eerste aanhaken. Al snel bleek de combinatie te licht op de neus en klom hoog in de lucht. Rond de tachtig meter gebeurd iets waar niemand op hoopt. Het rechter achterwiel brak af en de motoren draaiden over de toeren. Met als gevolg een krom frame en alles wat er nog maar achter weg kan komen. Abe mocht als tweede voor de sleepwagen verschijnen. It kypmantsje liep weer als van ouds en reed een fantastische full pull. Whispering Giant verscheen voor de sleepwagen maar had te kampen met motorische problemen. Deze tractor werd onverrichte zake teruggesleept naar het rennerskwartier.

Als laatst mocht Green Spirit zijn krachten laten zien. Dat het goed gaat is wel duidelijk; inmiddels hebben ze dit jaar al twee hoofdprijzen binnengehaald: in het Gelredome en in Füchtorf. Dat het goed gaat liet het team ook wel blijken. Een feilloze eerste run brengt hun in de finale. De finale met helaas maar twee tractoren. Abe reed wederom een uitstekende run en eindigde op 85,94 meter. De spanning steeg, was dit voldoende voor een eerste plek? Green Spirit had weer een prima dag, de tractor reed een superrun. De combinatie eindigde bijna 10 meter verder op 95,13 meter. Een prachtige tweede plek, goed voor 15 punten .

Voor de overige klasseringen, zie onder het kopje uitslagen.

Op hemelvaartsdag, zal traditiegetrouw, de volgende wedstrijd verreden in Wierden. Ook hier zijn wij weer van de partij.

Wij houden u op de hoogte……

Mei. 2010
Emmeloord 2010
De wedstrijd van 24 mei 2010 in Emmeloord is afgelast.
» Lees meer. Nov. 2009
RTL 7.
RTL heeft besloten om vanaf a.s. zondag 29 nov. weer terug te gaan naar het timeslot 18.00 uur - 18.30 uur op RTL 7.
Nov. 2009
Algehele upgrade van website.
Achter de schermen is onze websitebeheerder bezig de pagina naar nivo 2010 te tillen. Dit project kan enkele weken duren en hierdoor zullen niet alle rubrieken compleet zijn.
Nov. 2009
Tractorpulling op televisie.
De eerste uitzending staat gepland op zondag 8 november om 20.00 uur op RTL7. De herhalingen zijn een week later op de zaterdag om 17.30 uur. Tevens zal er verslag worden gedaan van de indoors in Zwolle, Rotterdam en Arnhem. De exacte data en tijden zullen te zijner tijd op de NTTO-site (www.ntto.nl) worden vermeld.
Bakel, 12 en 13 sep. 2009
Europese kampioenschappen.
Dit jaar werden de Europese Kampioenschappen georganiseerd in Nederland. Stichting Tractor Pulling Bakel was uitverkoren om het evenement te organiseren. Vrijdagmiddag zijn we op ons dooie gemakje, met de caravan achter de vrachtwagen, naar het Brabantse Bakel gereden. Aangekomen op het terrein meteen de caravan en vrachtwagen gestald. Na een paar biertjes genomen te hebben zijn we naar de feesttent getrokken waar het gezellig toeven was met live muziek van Rowwen Hèze.

Op zaterdag werden diverse klassen verreden op twee banen. Na de wedstrijd werd er wederom gezellig een biertje gedronken op de Pullingparty in de feesttent en bij diverse collega-teams.

Zondagmiddag kwam de 4,5 ton vrije klasse als laatste in actie. Met enige regelmaat viel er wat motregen, maar het zeil kwam er niet aan te pas gelukkig. Veertien tractoren hadden zich gekwalificeerd voor het EK, waarvan 6 Nederlandse teams.

Turbinetractor Baby Duck uit België reed als eerste een full pull. Ook Intertechno Lambada reed een full pull, maar met drie motoren. Onderweg had één van de vier motoren schade opgelopen. Vervolgens was Le Redoutable uit Frankrijk aan de beurt: full pull. Cees mocht als vierde voor de sleepwagen verschijnen. It Kypmantsje maakte een goede start, de combinatie trok vervolgens naar rechts. In de negentig meter kwam de combinatie te dicht bij de krijtlijn en hield Cees het voor gezien op 92,56 meter. Jammer, dit was een mooie uitgangspositie geweest om als één van de eersten te starten in de finale.

Sledhunden uit Denemarken kwam niet verder dan 83,10 meter. Delta Lloyd Simply Irresisteble was de volgende op de startlijst. Deze combinatie heeft aan het einde van het seizoen laten zien mee te doen in de top van de competitie. Met Egbert Dros op de bok reed deze combinatie, zoals verwacht, een full pull. Green Fighter heeft al eens eerder een 1e plaats op een EK behaald in deze klasse, ook deze tractor reed een full pull. Green Spirit was er op gebrand hoge ogen te gooien op dit evenement. Helaas sloeg het noodlot toe. Peter de Regt strandde op 53,17 meter door schade aan de verzamelbak, dat betekende einde wedstrijd voor dit team. Het Italiaanse team Tornado 2 zette, met de door 3 Allisons aangedreven tractor, ook een keurige full pull neer. Dit gold ook voor MPM Seaside Affair, Cougar uit Zweden, Whispering Giant en Desperate Dan uit Groot Brittannië. De laatste starter van de lijst was Starlight Express uit Italië. Ook deze combinatie reed een mooie full pull. Helaas zou deze combinatie niet in de finale verschijnen, doordat aan het einde van de run een drijfstang een gat had gemaakt in het onderblok.

Gelukkig reed Cees in de herkansing nog een schitterende full pull. Doordat we als laatste een full pull hebben gereden, starten we jammer genoeg ook als laatste in de finale.

In de finale verschenen totaal 10 tractoren aan de start. Intertechno Lambada had een motor stuk gereden, net als Starlight Express. Green Spirit had de crossbox kapot. Sledhunden heeft geen gebruik gemaakt van de herkansing.

Baby Duck zette in de finale de eerste afstand neer: 83,88 meter. Le Redoutable kwam net een halve meter tekort: 83, 32 meter. Delta Lloyd Simply Irresisteble zette een fantastische afstand neer: 98,74 meter. Green Fighter deed ook goede zaken: 93,05 meter. Tornado 2 liet zich ook van een hele goede kant zien met een afstand van 91,06 meter. MPM Seaside Affair kwam niet verder dan een afstand van 82,00 meter. Cougar nestelde zich in het midden: 86,87 meter. Whispering Giant kwam nog net iets verder: 89,35 meter. Desperate Dan deed ook stinkend z’n best, maar kwam ook niet ver genoeg voor een podiumplaats: 84,38 meter. Als laatste mocht Cees aanhaken. Met een wederom prachtige run en goede balans eindigde de combinatie op een afstand van 86,71 meter. Dit leverde ons een zesde plaats op.

Na de wedstrijd werden de nodige biertjes gedronken en hamburgers gegeten, om vervolgens verzadigd en tevreden terug te keren naar het Friese IJlst.

Uitslagen 4,5 ton vrije klasse:
      Pull 1 Pull 2 Finale
1 Delta Lloyd Simply Irresisteble NL FP   98,74
2 Green Fighter D FP   93,05
3 Tornado 2 IT FP   91,06
4 Whispering Giant NL FP   89,35
5 Cougar S FP   86,87
6 It Kypmantsje NL 92,56 FP 86,71
7 Desperate Dan GB FP   84,38
8 Baby Duck B FP   83,88
9 Le Redoutable F FP   83,32
10 MPM Seaside Affair NL FP   82,00
11 Intertechno Lambada NL FP   x
12 Starlight Express IT FP   x
13 Sledhunden DK 83,10    
14 Green Spirit 6 NL 53,17    
Meerkerk 15 aug. 2009
Tweede plaats in Nederlands kampioenschap!
Afgelopen zaterdag werd alweer de laatste competitiewedstrijd van het seizoen verreden. Normaliter valt in Bakel de beslissing om het Nederlands kampioenschap, maar omdat daar dit jaar de Europese kampioenschappen worden georganiseerd valt deze af.

In de 4,5 ton vrije klasse was de Nederlands kampioen al bekend. Lambada had het afgelopen seizoen voldoende punten verzameld om als eerste te eindigen. Het team was de laatste twee wedstrijden niet in staat mee te rijden in verband met motorschades. Op deze wedstrijd werd er nog gestreden om de tweede tot en met de vierde plaats. Whispering Giant stond 1 punt voor op It Kypmantsje en Seaside Affair stond 8 punten achter ons. Abe mocht als eerste aanhaken om een proeftrek te rijden. De sleepwagen was dusdanig afgesteld dat de combinatie niet verder kwam dan 93 meter. De wedstrijdleiding besloot om de sleepwagen iets lichter af te stellen. Seaside Affair trok vervolgens een full pull, wat ook Delta Lloyd Simply Irresisteble lukte. Laatst genoemde beschadigde de stuurinrichting zodanig dat deze niet meer in de finale kon verschijnen. Ook Abe reed een schitterende full pull. Popeye, Rising Star en Alleycat kwamen te kort voor een full pull. Whispering Giant had te kampen met een kapotte startmotor waardoor maar drie van de vier motoren konden worden gestart. Daarnaast had het team de twee minuten regel overschreden, waardoor het team werd afgevlagd en zonder te rijden terug kon naar het rennerskwartier.

Vervolgens werd de finale gereden met twee tractoren; Seaside Affair en It Kypmantsje. Doordat we twee runs vlak achter elkaar hadden gereden waren de motoren eigenlijk te warm om nog een run te rijden. Seaside Affair mocht als eerste in de finale een afstand neerzetten: 76,98 meter. Abe had bij de start te kampen met niet goed lopende motoren. In eerste instantie kwam de combinatie niet goed weg. De gehele combinatie stopte binnen de 20 meter en kon worden terug getrokken naar te start. De tweede keer pakte de combinatie wel goed op. Helaas net een paar meter te kort voor de eerste plaats.

Door dit resultaat is It Kypmantsje tweede geworden op deze wedstrijd en tweede in het Nederlands kampioenschap. Een geweldige prestatie in een lustrumjaar waarin het team al 20 jaar met deze trekker heeft gereden.

Tevens willen wij van de gelegenheid gebruik maken om onze sponsoren, club van 100 leden en supporters te bedanken voor de steun.

Voor uitslagen en eindstand zie kopje Uitslagen.

Door dit resultaat heeft It Kypmantsje team zich tevens geplaatst voor deelneming aan de Europese kampioenschappen op 12 en 13 september a.s. in het Brabantse Bakel.
Voor verdere informatie kijk op de website van de organisatie: http://www.tractorpullingbakel.nl/ Putten 11 jul. 2009
Demorun op Eurocup evenement
De jaarlijks terugkerende Beachpull in Putten is een Eurocup evenement waar normaliter alleen maar team aan mee doen die zich daar ook voor ingeschreven hebben. Doordat It Kypmantsje dit seizoen uitstekend presteert mocht het team niet ontbreken op dit evenement. De organisatie nodigde daarom het team uit om een demorun te geven tussen het Europese deelnemersveld. De 4,5 ton vrije klasse werd op deze dag als tweede klasse verreden. Door het schitterende weer was er voldoende tijd om een mooie wedstrijd neer te zetten. In de eerste run reden alle tractoren een Full Pull. Ook It Kypmantsje zette een prachtige run neer. Ook zette Abe in de finale een prima run neer voor een uitzinnig publiek.

Uiteindelijk resulteerde deze run in een vijfde plaats, zestien cm. achter de nummer vier. Verrassend eerste werd Simply Irresisteble, tweede Lambada, derde Whispering Giant en vierde Green Fighter (D).

De eerstvolgende competitiewedstrijd is op 1 augustus a.s. in het Zeeuwse Cadzand.
Eext 4 jul. 2009
Podiumplaats voor It Kypmantsje
Afgelopen zaterdag werd alweer de 6e competitiewedstrijd in de reeks van 9 verreden. Achterveld valt af, omdat de organisatie is gestopt en in Bakel worden dit jaar de Europese kampioenschappen georganiseerd.
Deze keer was het de beurt aan Eext in Drenthe.
Mooi weer voor een dagje tractorpulling op een mooie locatie.
Door het mooie weer werd de nodige tijd genomen voor de klassen die voor ons werden verreden.
Normaliter zou de wedstrijd zo rond de klok van zes uur afgelopen zijn, maar in dit geval moest de 4,5 ton vrije klasse om deze tijd nog van start gaan.
Helaas heeft de wedstrijdleiding ervoor gekozen om, net als vorige week, een Floating Finish toe te passen.

Op de startlijst stonden 10 tractoren vermeld.
Popeye en Alleycat waren niet van de partij en Impala liet ook verstek gaan.
Hierdoor verschenen zeven tractoren aan de start.
Seaside Affair reed als eerste een strakke run met de zwaar afgestelde sleepwagen en zette een afstand neer van 89,47 meter.
Green Spirit ging goed van start, maar al snel bleek dat de motoren de zware baan niet konden bolwerken.
De combinatie eindigde op een afstand van 74,36 meter.
Rising Star kwam niet verder dan 71,50 meter.
Intertechno Lambada had zoals gewoonlijk een mooie strakke run en kwam op maar liefst 103,94 meter uit.
Als vijfde mocht It Kypmantsje, met Cees op de bok, aanhaken.
De combinatie ging prima van start en na een daverende run kwam Cees uit op een afstand van 95,55 meter.
Whispering Giant gooide roet in het eten door net even iets verder te trekken: 97,26 meter. Als laatste verscheen Delta Lloyd Simply Irresisteble, voor het eerst dit seizoen in deze klasse, aan de start.
De combinatie trok naar de linkerkant van de baan en vlak bij de zijlijn ging de rem erop.
Afstand: 91,17.

Lambada werd 1e, 2e werd Whispering Giant en It Kypmantsje 3e.

Met nog drie competitie wedstrijden te gaan staan we nog steeds op een schitterende tweede plaats in het algemeen klassement.
Voor de overige uitslagen en klassement zie kopje Uitslagen.

De eerstvolgende wedstrijd is de Eurocup in Putten, op deze wedstrijd rijden we een demo-pull.
De volgende competitiewedstrijd is op 1 augustus a.s. in het Zeeuwse Cadzand.
Oudenhoorn 27 jun. 2009
Wederom 2e plaats voor It Kypmantsje
Na de teleurstellende 6e plaats in Made hebben de monteurs van ons team vrij eenvoudig de kapot gedraaide prise as in de verzamelbak kunnen vervangen.
De schade is gelukkig beperkt gebleven.
Afgelopen zaterdag was het de beurt aan de organisatie van STPO in Oudenhoorn.
Doordat er slecht weer werd voorspeld, heeft de wedstrijdleiding ervoor gekozen een Floating Finish (=110 meter) toe te passen.
Als eerste reed Lambada een Full Pull en eindigde in de bult grond achter de baan.
Alleycat kwam niet verder dan 77,16 meter.
Abe reed een vlekkeloze run en kwam op circa 114,00 meter uit.
Hierbij had Abe zich geplaatst voor de finale.
Seaside Affair had in Made de nodige schade opgelopen en heeft een stap terug moeten doen door een aantal motoren te vervangen door oude exemplaren.
Deze combinatie strandde op een afstand van 100,63 meter.
Whispering Giant kwam niet aan deze afstand toe: 92,02 meter.
Green Spirit trok de sleepwagen ook over de Full Pull lijn tot ongeveer dezelfde afstand als It Kypmantsje.
Impala kwam vermogen tekort: 59,63.

De finale met twee tractoren.
Helaas kon Green Spirit niet terug komen vanwege een gescheurde remleiding.
Lambada reed wederom een strakke run en kwam uit op een afstand van 95,14 meter.
Abe deed met It Kypmantsje een aanval op deze afstand, na een mooie run stopte de combinatie op 80,50.
Hierdoor won Lambada wederom met grote overmacht, 2e werd It Kypmantsje en Green Spirit werd 3e.
Door deze tweede plaats staan we wederom op een prachtige tweede plaats in het klassement.

Door een kapotte accu waren we genoodzaakt een team te vragen It Kypmantsje te starten.
Het Green Spirit team heeft de startkar beschikbaar gesteld om toch te kunnen rijden.
Wij willen het team hierbij ook hartelijk dankzeggen voor de geboden hulp.

De eerstvolgende wedstrijd is op 4 juli a.s. in het Drentse Eext.
Made 13 jun. 2009
Schade in Made
Afgelopen weekend werd er een drie daags tractorpulling evenement gehouden in het Brabantse Made.
Op deze prachtige locatie werden diverse klassen verreden op maar liefst 3 banen.
Op zaterdag werden alle A-divisie klassen verreden.

Op zondag werden diverse klassen verreden in de Eurocup.
Met een goed gevoel vertrokken we uit het warme IJlst richting Made.
Na drie wedstrijden staan we 2e in de competitie.
Daarnaast blijkt It Kypmantsje tot nu toe goed betrouwbaar te zijn.
In de 4,5 ton vrije klasse, waar It Kypmantsje in uit komt, stonden 10 tractoren op de startlijst.
Helaas was Popeye door technische problemen niet in staat in deze klasse aan de start te verschijnen.
Ook Delta Lloyd Simply Irresisteble moest verstek laten gaan door problemen met een startmotor en olielekkage.
Hierdoor bleven er 8 tractoren over.

Impala had als eerste een proeftrek en legde een afstand af van 79,53 meter.
Vervolgens verscheen Cees aan de start.
Na een moeilijke start met weinig grip kwam de combinatie na circa 30 meter goed op gang.
Met een perfecte balans kwam Cees ruim over de Full Pull lijn.
Doordat we in wielsnelheid terug zijn gegaan draaien de motoren eerder tegen de toerenbegrenzer aan op het moment dat de baan even geen grip biedt.
Hierdoor liepen de motoren het eerste deel van de run niet lekker.
Ook Lambada, Green Spirit, Whispering Giant, Rising Star en MPM Seaside Affair reden een full pull.
Alleycat kwam te kort en strandde op 88,33.

In de finale, met 6 deelnemers, mocht Cees als eerste aanhaken.
Na een goede start begon de linker motor na dik dertig meter te sputteren.
Cees deed nog verwoedde pogingen om de motoren op te laten pakken, maar helaas. Afstand; 43,30.
Thuis werden onze vermoedens bevestigd, de price as van de linker motor was gebroken.
Lambada reed wederom een goede run en zette een afstand neer van 92,11 meter.
Whispering Giant kwam niet verder dan 85,30 meter.
Green Spirit maakte ook een goede run en kwam heel dicht bij de afstand van de Lambada: 90,68 meter.
Rising Star reed een afstand van 76,64.
Seaside Affair reed net iets verder dan Rising Star en eindigde met grote schade aan de reverser op een afstand van 76,70 meter.
Dit resulteerde in een 6e plaats voor It Kypmantsje.

We zijn nu één plaats opgeschoven in de ranglijst (3e).

Inmiddels hebben de monteurs de kapotte price-as vervangen door een nieuw exemplaar.
Aanstaande vrijdagavond zal It Kypmantsje een demonstratie geven bij de trekkertrek in Staphorst.
De eerstvolgende NTTO wedstrijd wordt georganiseerd op 27 juni a.s. in Oudenhoorn.


Jun. 2009
Emmeloord, 1 juni 2009, 2e Pinksterdag
2e plaats voor It Kypmantsje
Jaarlijks staat op 2e Pinkersterdag Tractorpulling in Emmeloord op de agenda.
De prachtige weersomstandigheden konden in ieder geval geen roet in het eten gooien.
Zoals gewoonlijk is de 4,5 ton vrije klasse als laatste aan de beurt.
Jammer genoeg heeft deze klasse dit seizoen tot nu toe een beperkt aantal deelnemers; Delta Lloyd is met een nieuw frame bezig, trekker is bijna klaar. Popeye rijdt door omstandigheden maar een beperkt aantal wedstrijden.
Green Spirit heeft vorige week in Zweden de nodige schade aan de aandrijflijn opgelopen, en was dus niet op tijd klaar. Een nieuwe aanwinst in deze klasse is de Impala, terug na een aantal jaren afwezigheid.
In totaliteit verschenen er 7 tractoren aan de start.
Lambada mocht als eerste aanhaken om een proeftrek te rijden. Deze combinatie trok als eerste een full pull.
De sleepwagen was goed afgesteld en werd dus niet aangepast.
Alleycat reed een goede run en strandde op 82,61.
Impala reed voor het eerst sinds tijden, na een mooie run eindigde de combinatie op een nette 69,96.
Whispering Giant reed zoals gewoonlijk ook een full pull.
Als vijfde mocht It Kypmantsje aanhaken, ook Abe reed een schitterende full pull.
Vervolgens deed Seaside Affair wat van hem verwacht werd: full pull.
Rising Star kwam in de pull off net te kort: 96,11.
In de finale mochten vier trekkers aan de start verschijnen.
Lambada mocht wederom als eerste starten en ‘kroop’ het laatste stuk naar een afstand van 92,01 meter.
Whispering Giant eindigde op links met een afstand van 82,30 meter.
Abe reed wederom een vlekkeloze run om op een afstand van 82,73 meter uit te komen.
Als laatste verscheen Seaside Affair aan de start, deze combinatie kon het deze keer niet waar maken en strandde op 75,26 meter.
Lambada won met grote overmacht, 2e werd It Kypmantsje en Whispering Giant werd 3e.
Door deze tweede plaats staan we op een prachtige tweede plaats in het klassement.
De eerstvolgende wedstrijd is op 13 juni a.s. in Made.
IJlst 30 mei 2009
Nieuwe poster
De nieuwe poster is klaar en is weer op de wedstrijddagen bij de tractor af te halen.

Wierden 21 mei 2009, Hemelvaartsdag
20 jaar twin griffon
Afgelopen donderdag is het 20 jaar geleden dat It Kypmantsje in de huidige twin griffon uitvoering voor het eerst op de baan verscheen.
Het was destijds de eerste twin griffon in de wereld.
Om toch bij dit ‘jubileum’ stil te staan werd de trekker voorzien van fraaie stickers.
Traditioneel wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag tractorpulling gehouden in het Overijsselse Wierden.
Na een succesvolle eerste wedstrijd in Stroe (derde plaats) kunnen we zeer tevreden terugkijken.
De motoren kunnen het verzet met de Puller 2000 prima rond draaien en de aandrijflijn is sterk genoeg om de krachten op de baan over te brengen.

In de 4,5 ton vrije klasse verschenen zes tractoren aan de start.
Green Spirit heeft deze wedstrijd laten schieten om een Eurocup wedstrijd te gaan rijden in Zweden. De overige deelnemers vertrokken direct na de wedstrijd in Wierden.
Rising Star mocht als eerste aanhaken om een proeftrek te doen.
De combinatie kwam niet verder dan circa 80 meter.
Er werd besloten de sleepwagen lichter af te stellen.
Vervolgens mocht Cees de tweede proeftrek doen, dit resulteerde in een schitterende full pull.
Ook Lambada, Seaside Affair en Whispering Giant reden een full pull.
Alleen Alleycat, die overigens een goede run reed, kwam niet verder dan 86,50 meter.

In de finale mocht Cees als eerste aanhaken.
Bij het vallen van de groene vlag pruttelde It Kypmantsje maar wat en kwam eigenlijk niet van de plaats.
Al snel bleek een motor te zijn uitgevallen.
Na het starten van de motor werd de gehele combinatie naar het startpunt teruggesleept.
De finalerun was minder mooi dan de eerste run.
De baan bood onvoldoende grip om tot een goede klassering te komen.
De trekker begon te stuiteren wat snelheid en grip kost.
Uiteindelijk kwam de combinatie tot de afstand van 77,95 meter.
Lambada had wederom een strakke run met een afstand van 93,05.
Seaside Affair reed een afstand van 81,30 meter.
Whispering Giant kwam net 6 cm. te kort voor deze afstand: 81,24 meter.
Rising Star kwam niet terug in de finale.
In deze klasse stond It Kypmantsje net naast het podium.

Maar we zijn tevreden met het resultaat, de aandrijflijn bewijst goede dienst.
Nu nog kijken of we de banden iets kunnen opscherpen om meer grip te vinden.
Aanstaande maandag, 2e pinksterdag, zijn we weer van de partij in Emmeloord.
Stroe 16 mei 2009
Perfecte seizoenstart.
Afgelopen zaterdag werd voor de eerste keer de “Krachtdag” in Bolsward georganiseerd.
It Kypmantsje mocht op deze dag niet ontbreken en werd door Welkoop uitgenodigd op dit evenement te staan.
Om 13.00 werd de eerste “Krachtdag” van Bolsward geopend.
Abe reed met It Kypmantsje de “Krachtdag” open door symbolisch door een afzetting van karton te rijden.
Rond de klok van drie uur zijn we vertrokken om de eerste wedstrijd van het seizoen te gaan rijden in het Gelderse Stroe.


Eind april heeft It Kypmantsje-team nog een wedstrijd verreden in het Duitse Füchtorf.
Dit was een mooie test om te kijken hoe de afstellingen zijn op een 100 meter baan.
In beide klassen kwam It Kypmantsje net te kort voor een full pull.
De oorzaak was al snel duidelijk,
het grote verzet kon de enorme grip van de Puller 2000 banden niet aan.
Afgelopen weken heeft het team weer driftig gesleuteld om de klok in de achteras te vervangen.
Hierdoor gaat de wielsnelheid naar beneden en de verwachting is dat de motoren tot het einde op toeren blijven en dus niet onderuitgaan zoals in Duitsland.

In deze klasse verschenen 6 tractoren aan de start.
Abe reed een perfecte run met een goede balans.
Vanaf de start ging It Kypmantsje er meteen in hangen tot ver over de full pull lijn.
Een stuk ontlading bij het team, de aanpassing van de klok had goed uitgepakt.
Alle deelnemers behaalden een full pull.

In de finale haakte Seaside affair als eerste aan, deze combinatie stopte op 78,14 meter met schade aan een brandstoftank.
Ook Whispering Giant hield ermee op en eindigde op 70,18 meter.
Vervolgens mocht Abe aanhaken.
Na een wederom overweldigende pull strandde It Kypmantsje op maar liefst 89,79 meter.
Zou dit genoeg zijn voor een podiumplaats?

Lambada trok vervolgens een run uit het boekje en reed wederom een full pull.
Er lagen voor ons nog kansen, want Green Spirit had in de eerste run maar net een full pull.
Uiteindelijk eindigde dit team op 90,61 meter, net 80 cm. verder.
Als laatste haakte Rising Star aan, maar kwam niet tot een hoge klassering: 73,39 meter.
Uiteindelijk heeft deze eerste wedstrijd van het seizoen ons een prachtige derde plaats opgeleverd.

Aankomende donderdag wordt de tweede wedstrijd verreden in het Overijsselse Wierden.

Gespot langs de baan in Stroe.
Bron: tractorpulling.nl

Arnhem 11 apr 2009
Podiumplaats voor It Kypmantsje.
Na de teleurstelling van Zwolle, waar in de finale één van de motor uitviel, is het team de afgelopen periode druk in de weer geweest om bijna alle bedrading inclusief noodstop inrichting te vernieuwen. Daarnaast zijn er wat aanpassingen gedaan aan het dashboard. Vervolgens was het afwachten of de problemen nu waren opgelost. Met opgeheven hoofd trok It Kypmantsje team afgelopen zaterdag naar Arnhem om in het Gelredome de laatste indoorwedstrijd van dit jaar te verrijden. Door het mooie weer nam het voltallige publiek de tijd om in het rennerskwartier rond te kijken; een prima sfeer met live muziek. Zoals gewoonlijk werd de 4,5 ton vrije klasse als laatste verreden. Aan de start verschenen een 10-tal trekkers, waarvan 2 stuks buiten mededinging. Abe reed met It Kypmantsje een perfecte eerste run, de voorwielen kwamen bij circa 20 meter al los van de grond. Abe moest met de combinatie van het gas af om niet in de zandbult te belanden. Aan het einde van de run bleken de problemen opgelost te zijn, de motoren vielen niet meer uit. Wat een opluchting. Uiteindelijk stonden er 5 trekkers in de finale. Abe zette, na wederom een mooie run met iets corrigeren, een mooie afstand neer: 71,62. De enige die daar aan voorbij ging wasLambada, met wederom een full pull.


Foto: Sascha Mecking.

De tweede plaats is een mooie opsteker vlak voor het nieuwe seizoen.
De eerstvolgende wedstrijd is op zondag 26 april in Fuchtorf, Duitsland.

4500 kg Modified    
1 InterTechno Lambada FP FP
2 It Kypmantsje FP 71.62
3 Baby Duck (B) FP 65.85
4 Green Fighter (D) FP 65.59
5 Kiepenkerl (D) FP 57.02
6 Desperate Dan (GB) 70.34 -
7 Alleycat 67.13 -
8 Burning Madness 59.79 -
  Bandit FP (BM)
  Dragon Fire (D) 65.38 (BM)
Leeuwarden 22 februari 2009
Racing Expo

Afgelopen weekend stonden we op de beurs Racing Expo in Leeuwarden, waar we promotie hebben gemaakt voor de tractor pulling sport, tevens hebben we het veeltallig publiek laten genieten van het geluid die de Rolls Royce Griffons produceren.

Zwolle 24 jan 2009
Salland Olie Indoor Tractorpulling
Afgelopen zaterdag werd volgens traditie het Salland Olie Indoor Tractorpulling evenement in de IJsselhallen in Zwolle georganiseerd. De organisatie had een prima kleibaan aangelegd met een lengte van 80 meter. Na vier maanden sleutelen heeft It Kypmantsje afgelopen week weer voor het eerste gelopen. En met goed resultaat. De motoren lopen als een zonnetje. Aan de motoren is hoofdzakelijk onderhoud uitgevoerd, daarnaast zijn een paar kleine aanpassingen gedaan. Zoals u de afgelopen periode op de website heeft kunnen lezen is de grootste aanpassing de verzwaring van de aandrijflijn geweest. We hebben zwaardere planetairen laten maken en gemonteerd. Door deze ingreep was het ook weer mogelijk de Puller HP2000 banden te monteren, voor meer grip.


Foto's van: www.pullingworld.com

De 4,5 ton vrije klasse werd verreden aan het einde van de middagsessie. In totaal verschenen er 9 deelnemers aan de start van deze klasse. Iwan (D) had een proeftrek en deed wat hij moest doen: een full pull. Vervolgens werd de sleepwagen iets zwaarder afgesteld. In de nieuwe afstelling reed Popeye net geen full pull: 79,79 meter. L ‘Aspirateur (F) kwam niet verder dan 68,68 meter. Alleycat had te kampen met een slippende koppeling en hield het bij 11,52 meter al voor gezien. Super Kasper overkwam het zelfde, dit resulteerde in een afstand van 41,54 meter. De eerste full pull werd gehaald door Desperate Dan (GB). Vervolgens was het de beurt aan It Kypmantsje. Abe reed een schitterende full pull. De IJsselhallen stonden op hun grondvesten te schudden. Na de run kreeg Abe met It Kypmantsje een staande ovatie van het publiek. SUPER. Le Redoutable (F) kon geen potten breken en eindige de trek op 71,03 meter. Na de proeftrek te hebben gereden moest Iwan opnieuw aanhaken om zich te kwalificeren. En dat gebeurde ook. Delta Lloyd Simply Irresisteble haalde ook met gemak een full pull. In totaal 4 finalisten. Desperate Dan mocht als eerste de spits afbijten. De combinatie kwam tot stilstand op 68,91 meter. Abe ging in de finale als tweede van start. Na een prima start stopte de combinatie al op 28,23 meter. Helaas. Later bleek de rechtermotor uit te zijn gevallen. De motor werd meteen na de run weer gestart. Naar alle waarschijnlijkheid is de ontsteking iets verdraaid. Nu maar afwachten wat de concurrentie doet. Iwan had wederom een prima run en passeerde de finishvlag: 74,62 meter. Als laatste haakte Delta Lloyd Simply Irresisteble aan en reed de winnende afstand: 75,91 meter. Jammer genoeg een vierde plaats, maar we zijn blij dat de aanpassing aan de aandrijflijn tot nu toe goed heeft uitgepakt.

Op 21 en 22 februari a.s. is It Kypmantsje te bezichtigen op het evenement “Racing Expo 2009” in het WTC Expo in Leeuwarden. Kijk ook op www.racing-expo.nl
19 jan 2009
de tractor zover klaar.
We hebben een kleine week voor Zwolle de tractor zover klaar dat hij gestart kan worden, dit om te kijken en te horen of alles ok is na de onderhoudsbeurt van de afgelopen 4 maanden. De motoren sloegen beide direct aan en draaiden mooi, maar wat de aanpassingen voor uitwerking hebben, hiervoor zullen we moeten wachten tot Zwolle komende Zaterdag.

    IJlst 15 nov 2008
TREKKER het maandblad.
In TREKKER het maandblad over trekker en werktuigen is het interview opgenomen welke afgelopen oktober is opgemaakt in IJlst door redacteur Arend Jan Blomsma en fotograaf Jan Willen Schouten.IJlst 7 okt 2008
Deze avond in de team kleding.
Daar we normaal op onze sleutel avonden gekleed gaan in overal stonden we deze avond in de team kleding. Aanleiding hiervoor was dat … Op de foto’s kun je zien dat we alweer druk in de weer zijn met het winter onderhoud en de reparatie van het planetair. Het planetair welke stuk was gegaan in Luxemburg.

Meerkerk 16 aug. 2008
Eén na laatste competitiewedstrijd.
Afgelopen zaterdag is de op één na laatste competitiewedstrijd verreden in Meerkerk. De weersvoorspelling waren bijzonder goed; de hele dag zonneschijn bij een temperatuur van circa 22 graden. Een prachtige tractorpulling dag. De 4,5 ton vrije klasse begon zo rond de klok van half vijf. Door de zonneschijn en de aanwezige wind werd de baan droog en daardoor van steeds mindere kwaliteit. Uiteindelijk werd dan ook voor gekozen om, voor de zoveelste keer, in een finale afstelling te rijden. In dit geval zou, volgens de wedstrijdleiding, een finale een ongelijke strijd kunnen opleveren. Delta Lloyd Simply Irresisteble mocht als eerste van de acht de spits afbijten, een proeftrek dus. De motoren kwamen niet op toeren en de proeftrek eindigde op 45,06. Al snel bleek de gashandel/kabel los te zitten. Green Spirit reed een vlekkeloze run en kwam tot stilstand op een afstand van 99,05. Zou dit de winnende afstand zijn? Cees verscheen aan de start met It Kypmantsje. Vanaf het begin was te zien dat de snelheid er niet in kwam en dat de banden zich diep ingroeven in de baan: 86,19. MPM Seaside Affair reed een goede run en kwam uit op links met een afstand van 94,25. Ook Rising Star kwam er niet aan te pas: 91,10. Lambada had wederom een prima run. Hij ging weliswaar in toeren onderuit, en op de valreep sneuvelde nog een motor. Maar toch een eerste plaats met 99,47. Popeye eindigde op een afstand van 91,12 en Whispering Giant op 92,06. Delta Lloyd Simply Irresisteble kwam na herstel wederom niet op toeren, dit resulteerde in een afstand van 81,13.

Zie ook Uitslagen en klassement.

Afgelopen week hebben we de olie gecontroleerd. In het oliefilter van de linker motor werden aluminiumdeeltjes geconstateerd. Na demontage van het carter werd duidelijk dat de bouten van de krukas flens los waren gelopen en tegen de lagerkap aan hadden geschuurd. Inmiddels is het euvel verholpen en gaan weer met volle moed naar Bakel waar hopelijk een betere baan ligt.

Lochem 9 aug. 2008
Floating finish.
Het tractorpulling evenement in het Gelderse Lochem werd dit jaar alweer voor de 25e keer georganiseerd door Stichting Tractor Pulling Lochem. Op deze schitterende locatie werden wedstrijden verreden van de A-divisie en de S-divisie (standaard klassen). De hele avond dus volop actie op 2 banen. Net als vorige week waren de weersvoorspellingen nu ook niet al te best. Volgens Meteo Consult zouden de weergoden zo rond 9.00 – 9.30 uur het nodige regenwater laten vallen. De wedstrijdleiding besloot uiteindelijk om de resterende klassen met een floating finish te gaan rijden. Op deze manier kon de wedstrijd flink worden ingekort. Verscheidende teams die de trekker al hadden uitgelaten, besloten te trekker alvast te gaan inladen. Uiteindelijk bleef het op een paar druppen na toch droog en konden de trekkers weer worden uitgeladen om klaar te worden gemaakt voor de wedstrijd. In totaliteit verschenen 9 trekkers aan de start. Dat de sleepwagen zwaar was afgesteld bleek al in de eerste run, Lambada ging flink in toeren onderuit en kwam tot 96,42. Was deze afstand nog te verbeteren? De Allycat kwam goed op gang maar strandde al bij de 48,43. Popeye had te kampen met een uitvallende ontsteking en moest de combinatie stilzetten om diskwalificatie te voorkomen. Whispering Giant had een prima run maar kwam ook tekort. Dit gold ook voor Rising Star. It Kypmantsje had ook een prima run, maar helaas Cees kwam niet verder dan 80,99. Delta Lloyd Simply Irresisteble kwam als enige dicht in de buurt van Lambada (92,66). Green Spirit had moeite met de zware baan en ging in toeren onderuit. Ook MPM Seaside Affair kon de zegereeks van Lambada niet doorbreken. Uiteindelijk leverde deze wedstrijd ons een 7e plaats op.

Zie ook Uitslagen en klassement.

De volgende en tevens één na laatste wedstrijd worden aanstaande zaterdag verreden in Meerkerk. Achterveld 2 aug. 2008
Voor de laatste keer.
Afgelopen zaterdag werd alweer de 7e competitiewedstrijd in de reeks van 10 verreden. Deze keer was het de beurt aan Achterveld, achter de welbekende discotheek “De Klaveet”. Helaas werd deze wedstrijd voor de laatste keer georganiseerd op de locatie. De 4,5 ton vrije klasse begon rond de klok van 20.30 uur. Met het oog op de snel opkomende regen werd door de wedstrijdleiding besloten de sleepwagen in de finale afstelling te laten rijden. Na de eerste trek werd besloten de floating finishlijn toe te passen om een finale te voorkomen. In een sneltreintempo werd deze klasse afgewerkt, waarbij de laatste twee tractoren al last hadden van motregen. Uiteindelijk overheerste Lambada (104,65 m), tweede werd Delta Lloyd Simply Irresisteble en als derde eindige Green Spirit. It Kypmantsje kwam als zesde voor de sleepwagen die al iets links stond opgesteld op de baan. Rond de 80 meter zat er een zwakke plek (droog) op de rechterzijde van de baan. Hierdoor werd grip verloren en kwamen we niet verder dan 87 meter. Dit leverde de achtste en tevens laatste plaats op.

Helaas zijn we door deze uitslag één plaats opgeschoven in het klassement. We staan nu vierde.

Zie ook Uitslagen en klassement.

Aanstaande zaterdag zijn we weer van de partij in het Gelderse Lochem.
Putten 12 jul. Eurocup 2008
Na 19 jaar trouwe dienst.
Na een aantal wedstrijden waarbij geen podium plaatsen werden behaald lukte het nu wel weer. We mochten als eerste starten met als resultaat een full pull, waarna er nog drie zouden volgen. In de pull off haakten we wederom als eerste aan en na een moeizame start sloeg het noodlot toe, bij de 30 meter kon de crossbox het niet meer aan na 19 jaar trouwe dienst en verloor zijn tanden. Na ons haakte de Whispering Giant aan om wederom een dikke 100 meter te rijden wat ook werd gedaan door de Fox en Lambada waarbij laatst genoemde de verste afstand reed en Whispering Giant er met de tweede plaats vandoor ging. Jammer was het voor de Fox dat deze de witte lijn overschreed tijdens de run die hun eigenlijk een 2e plaats moest opleveren maar een diskwalificatie werd, en ons een 3e plaats opleverde.

Komende week zullen we de tractor repareren om as Zaterdag in Cadzand weer mee te strijden voor het Nederlands kampioenschap, waarin we op dit moment 3e staan.
Stroe 17 mei 2008
slechte weersomstandigheden.
In verband met de slechte weersomstandigheden en het moeilijk begaanbare terrein is deze wedstrijd afgelast.

De wedstrijd wordt dit jaar niet meer verreden.
De volgende wedstrijd wordt verreden in Made op 31 mei a.s.
Emmeloord, 12 mei 2008 2e Pinksterdag
Dubbel feest.
Na jaren van wisselvallig weer waren de weergoden dit jaar goed gestemd met de Pinksteren. Voor It Kypmantsje team is dit elk jaar toch weer een spannende dag, omdat dit bijna een thuiswedstrijd is. De wedstrijd in Emmeloord trekt toch altijd weer een grote hoeveelheid Friese supporters. Deze editie had voor Cees een speciaal tintje. Voor hem is dit het 30-ste jaar tractorpulling. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan werd Cees op de trekker langs de baan gesleept om vervolgens te worden gehuldigd. Het team heeft als cadeau een windwijzer in de vorm van It Kypmantsje en niet te vergeten een krans geschonken. Onder luid gejuich en een wave van het publiek werden Cees en It Kypmantsje teruggereden naar het parc fermé om voorbereidingen te treffen voor de 4,5 ton vrije klasse.


Foto's Menno Dijkstra.

Seaside Affair mocht als eerste voor de sleepwagen om een proeftrek te maken. De baan trok zwaar maar desondanks een Full Pull. Na overleg met de wedstrijdleiding werd besloten de sleepwagen ietsje zwaarder af te stellen. Als tweede was het Green Spirit die aan mocht haken en met enige moeite werd een Full Pull getrokken. Vervolgens was het de beurt aan Lambada. Dit team wilde overwinning van vorige week een vervolg geven, maar wat gebeurde er, één van de noodstoppen was er af getrild. Hierdoor was één van de motoren uitgevallen. Geen Full Pull. Ook Popeye zag net voor de Full Pull lijn de motoren onderuit gaan. Als vijfde kwam It Kypmantsje aan de start. Cees sleurde met It Kypmantsje de sleepwagen over de Full Pull lijn. Dit deed ook Whispering Giant. Wederom was het de beurt aan Seaside Affair, deze moest overtrekken in verband met de wijziging in de afstelling van de sleepwagen. Ook deze trok nipt een Full Pull. Alleycat ging rond de 70 meter als een kaars uit. De vernieuwde Simply Irresisteble trok als vijfde ook een Full Pull. Rising Star kwam net te kort voor een Full Pull. Een finale met vijf tractoren. Green Spirit ging als eerste van start. Zo rond de 70 meter werd het donderende geweld spontaan afgebroken door een doffe knal. De luchthapper schoot van de inlaat en een steekvlam kwam vanuit het onderblok van de motor. Oorzaak: een afgebroken drijfstang die twee gaten in het onderblok heeft geboord.


Foto Menno Dijkstra.

Meteen daarna verscheen Cees met It Kypmantsje voor de sleepwagen. Wederom zette Cees, na een kleine remcorrectie, een fantastische finalerun neer. Dit resulteerde in een afstand van 85,45 meter. Als derde was Whispering Giant aan de beurt. De mooie rechte run eindige net iets verder op 87,80 meter. Seaside Affair en Simply Irresisteble konden vanwege oververhitting niet meer op de baan verschijnen.

Uiteindelijk resulteerde dit in een prachtige tweede plaats op een thuiswedstrijd. En dat op een jubileum. We kunnen zeer tevreden terugkijken op de afgelopen 4 wedstrijden:1x 1e 2x 2e en 1x 3e. Op dit moment staan we tweede in de competitie.

Zie ook uitslagen en tussenstand.

Aankomende zaterdag wordt de derde wedstrijd verreden in het Gelderse Stroe.
Wierden 1 mei 2008 Hemelvaartsdag
Podiumplaats voor It Kypmantsje.
Traditioneel wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag de spits, van het seizoen, afgebeten in het Overijsselse Wierden. Na twee succesvolle indoorwedstijden in de IJsselhallen in Zwolle, een tweede plaats, en het Gelredome in Arnhem, een eerste plaats, kunnen we zeer tevreden terugkijken. Prima klasseringen met perfect lopende motoren en de oude achterbanden. Aan de motoren is afgelopen winter niets veranderd, dit geldt ook voor de achterbanden. Tot op heden kunnen we nog niet met de Puller 2000 banden rijden, omdat deze nog niet klaar zijn. Afwachten! It Kypmantsje heeft op deze dag een knappe derde prijs binnengehaald. Alleen Whispering Giant en Lambada kwamen verder. Dat het nog een wonder is dat Abe nog zo ver is gekomen bleek aan het einde van de run. De linker achterband was al een tijdje aan het vervellen, maar nu was er toch een stuk huid van het canvas getrokken, zo’n 75 cm. lengte over de breedte van de band. Probleem! Gezien het feit dat de planetairen nog niet gereed waren, konden we de Puller 2000 banden ook nog niet monteren. Haastig werd er gezocht naar een gebruikte band met dezelfde omtrek, profiel etc. Uiteindelijk heeft het Popeye team een nog goede band afgestaan. Na wat kleine aanpassingen te hebben gedaan aan het rubber van beide banden staat It Kypmantsje weer klaar voor de volgende wedstrijd.
Arnhem, 12 apr. 2008
Overwinning voor It Kypmantsje.
Afgelopen zaterdag werd al weer de 4e editie van Europa’s grootste indoor tractor pulling evenement in het Gelredome in Arnhem georganiseerd. Op de twee geprepareerde banen werden diverse klassen verreden. Zoals gewoonlijk staat de 4,5 ton vrije klasse als laatste op de agenda. Er stonden elf tractoren op de deelnemerslijst met ondermeer Europese toppers zoals Fox, Kiepenkerl en Desperate Dan. Jammer genoeg waren er 2 afmeldingen; Popeye en Green Spirit. Na een 2e plaats in Zwolle met de oude banden en goed draaiende motoren hadden we een goed gevoel op een positief vervolg. Cees mocht als eerste aanhaken voor de sleepwagen, een proeftrek dus. Na een goede start kwam de neus van It Kypmantsje van de grond en reed een geweldige full pull. Net met de hakken over de sloot. Dit kwam mede doordat Cees rustig wou starten, het was immers toch een proeftrek. Meteen aan het einde van de run vielen de motoren uit. Cees stak beide handen in de lucht. Wat zou er aan de hand zijn. Later bleek dat de versnellingspook was afgebroken en verdwenen. Snel werd de trekker naar buiten gereden om het euvel te verhelpen. Na een aantal goede runs van andere tractoren die net te kort kwamen voor een full pull, was alleen Seaside affair in staat een full pull te rijden. Nu werd het toch spannend, komt It Kypmantsje nog terug?

Ja hoor, de trekker werd weer naar binnen gesleept om tezamen met Seaside affair in de finale te rijden. Wederom mocht Cees in de finale als eerste aanhaken. Na een tweede denderende pull kwam It Kypmantsje vlak voor de full pull lijn tot stilstand, zou dit voldoende zijn voor de overwinning. De spanning steeg, wat doet Seaside affair? De trekker werd aangehaakt, de motoren kwamen op toeren, maar de balans was er niet. De voorwielen kwamen niet van de grond en uiteindelijk kwam Seaside Affair 35 cm. te kort op It Kypmantsje. Een welverdiende overwinning voor Cees.
Uitslag indoor Arnhem;
1 It Kypmantsje FP 69,37
2 MPM Seaside Affair FP 69,02
3 Desperate Dan (GB) 74,21  
4 Kiepenkerl (D) 72,72  
5 Fox (DK) 64,76  
6 Super Kasper 58,59  
7 The Judge 19,69  
8 Alleycat disq

Op zondag 20 april om 17.00 uur zullen de opnamen die in het Gelredome gemaakt zijn uitgezonden worden op RTL7. De herhaling is op zaterdag 3 mei om 16.30 uur.

De komende weken kunt u de werkzaamheden aan It Kypmantsje op de website volgen. De planning is dat voor Wierden de nieuwe planetairen met de HP 2000 puller banden weer worden gemonteerd. Of we dit kunnen verwezenlijken is nog de vraag, dit hangt ervan af of nieuwe planetairen op tijd binnenkomen. Uiteraard zal het nodige onderhoud en controlewerk worden gedaan, een nieuwe versnellingspook worden gemaakt en een uitlaat worden vervangen.

Op 1 mei a.s. begint het buitenseizoen weer. Er wordt zoals gewoonlijk weer gestart in Wierden. Wij zijn dan in ieder geval ook weer van de partij.

Wij houden u op de hoogte……


IJlst 7 mrt. 2008
Onze stand.
Onze stand van afgelopen 23 - 24 feb. bij de racing expo te Leeuwarden.Zwolle 19 jan 2008
Podiumplaats voor It Kypmantsje.
Tijdens het “Salland Olie Indoor Tractor Pulling” evenement in de IJsselhallen in Zwolle is It Kypmantsje er in geslaagd een tweede plaats te behalen.


De organisatie van dit evenement heeft, tezamen met de NTTO, ervoor gezorgd dat er weer een uitmuntende 80 meter baan in de hal lag. Als laatste in de middagsessie werd de 4,5 ton verreden. In totaliteit verschenen er 9 deelnemers aan de start. It Kypmantsje zette als eerste een fantastische full pull neer, tijdens de runs stonden de IJsselhallen als van ouds op hun grondvesten te schudden. Tijdens het afslepen kregen Abe en It Kypmantsje een staande ovatie van het publiek. Na It Kypmantsje volgden nog 2 tractoren met een full pull, de Whispering Giant en Desperate Dan uit Engeland.

Nadat de sleepwagen zwaarder was afgesteld mocht Abe in de finale de spits afbijten. Wederom zette hij een fantastische run neer die eindigde op 80,55 meter. Het publiek ging uit z’n dak en voor Abe en It Kypmantsje wederom een staande ovatie. Vervolgens werd Whispering Giant aangehaakt, na een rechte run kwam deze op de 85,00 meter tot stilstand. De laatste tractor die ons nog een trede lager op het schavot zou kunnen plaatsen was Desperate Dan, maar gelukkig kwam deze niet verder dan 79,09 meter.

Uitslagen Indoor Zwolle 19 januari 2008.

1 Whispering Giant FP 85.00
2 It Kypmantsje FP 80.55
3 Desperate Dan (GB) FP 79.09
4 Century Fox (D) 77.30  
5 the Judge 60.66  
6 L'Aspirateur (F) 57.67  
7 Iwan (D) 48.08  
8 Alleycat 44.30  
9 Bandit Diskw.

De eerst volgende keer is It Kypmantsje te bezichtigen in de stand op Racing Expo in Leeuwarden op 23 en 24 februari 2008.

De komende periode zal er hard worden gewerkt om de huidige planetairen te vervangen door sterkere exemplaren, vervolgens worden de HP2000 puller banden weer gemonteerd.

Wij houden u op de hoogte……

IJlst jan. 2008
Racing-EXPO 2008.
23 & 24 Februari 2008 in Leeuwarden Racing-EXPO 2008. Ook dit jaar zijn we aanwezig met tractor op de Ultieme Auto- en Motorsportbeurs van Nederland. Deze zal voor de tweede keer plaats vinden in het WTC-EXPO te Leeuwarden. Dit jaar wordt het nog groter en indrukwekkender als vorig jaar op het gebied van Ovalracing, Autocross en andere Auto- en Motorsporten...

Kijk ook op: racing-expo.nl
IJlst dec 2007
Wedstrijd te Zwolle.
Zaterdag 19 Jan. 2008 nemen we deel aan de wedstrijd te Zwolle in de 4.5 Ton, welke wordt gereden in de eerste sessie.

Kijk voor meer informatie op: indoortractorpulling.nl
IJlst Nov. 2007
Op RTL7.
Vanaf aankomende zondag is op RTL7 "Tractor Pulling" te zien.
Dit zal rond de klok van 17:00 uur wekelijks te zien zijn.
IJlst Nov. 2007
Een nieuwe sponsor voor team "It Kypmantsje".
HL Management Services BV is vanaf het begin van het 2008 sponsor van It Kypmantsje-team. HL Management Services BV is een jong en enthousiast administratiekantoor en streeft naar vakwerk op maat, waarbij de wens van de klant voorop staat. HL Management Services BV kan werkzaamheden voor u verzorgen/verwerken zoals:
Diensten kunnen zowel op locatie als op kantoor van HL Management Services BV verricht worden. Kijk ook op de website van HL Management Services BV: www.hlms.nl


Elahuizen 5 Okt. 2007
Westra BV.
Ter gelegenheid van de uitbreiding van onze sponsor Westra BV, waren we uitgenodigd om deze te openen met de tractor. Hierbij hebben we de eer gegeven aan de eigenaar Renze Westra om dit zelf met de tractor te doen.Bettborn 23 sep. 2007
Miniatuur van onze tractor.
Zoals ieder jaar waren we ook dit jaar weer uitgenodigd om in Bettborn mee te strijden, bij het ontwaken 's morgens werden we verrast met een proto type van een miniatuur van onze tractor. We waren erg onder de indruk van de precisie waarmee de mannen onze tractor tot in detail hadden nagebouwd. Dit exemplaar was echter niet voor ons maar voor de organisatie van de wedstrijd. Volgend jaar krijgt team "It Kypmantsje" ook een exemplaar.


De wedstrijd die wij later deze dag reden liep qau prestaties minder goed af, waar de baan veel grip had en wij met de oude puller banden dachten hiervan geen last te hebben om de toeren van de motoren vast te houden hadden we het helemaal onderschat en storten de motoren bij de 70 meter in wat een laatste plaats opleverde.

IJlst 10 sep. 2007
Eext afgelast.
A-divisie wedstrijd Eext afgelast Bericht 08 Sep , 2007.
De organisatie van de A-divisie wedstrijd Eext heeft, in overleg met de NTTO, besloten de wedstrijd op zaterdag 15 september geen doorgang te laten vinden.

Bron: www.ntto.nl Bakel 26 aug. 2007
Tekst.

IJlst 17 aug. 2007
De ontsteking was de boosdoener.
Nadat we vorig jaar de nieuwe Puller 2000 banden hadden gemonteerd, hebben we na de opgelopen schade (planetairen stuk) tijdens de wedstrijd in Made besloten de oude banden weer te monteren. De planetairen zijn in combinatie met de grip van de Puller 2000 banden en het hoge koppel van de motoren te licht, waardoor ze bezwijken. Na een aantal wedstrijden van mindere prestaties zijn alle pk’s van It Kypmantsje weer terug gevonden. De ontsteking was de boosdoener. Na het oplossen van het probleem werd afgelopen zaterdag in Lochem zelfs een verdienstelijke 4e plaats behaald. De volgende wedstrijd is op 18 augustus in Meerkerk. Made, 9 jun. 2007
Na de “klapper” in Emmeloord.
Afgelopen weekend werd er een twee daags tractorpulling evenement gehouden in het Brabantse Made. Op deze prachtige locatie werden diverse klassen verreden op maar liefst 3 banen. Op zaterdag werden, op de Pro-stock en de 2,5 ton vrije klasse na, alle A-divisie klassen verreden. Op zondag werden eerst genoemde klassen verreden in de Eurocup.

Na de “klapper” in Emmeloord, waar de noodstop werd getrokken door een defect aan de sleepwagen, is er weer het nodige sleutelwerk verricht aan de trekker. Na onderzoek bleek dat er 26 van de 48 bougies moesten worden vervangen. Dit was dus de oorzaak dat de motoren in de tweede trek niet op toeren kwamen, waardoor we op een 8e plaats bleven steken.

Met een goed gevoel vertrokken we uit het warme IJlst richting Made. Nu moet het tij na twee mindere wedstrijden toch eens keren. Alles was goed op orde en de motoren liepen perfect. Aangekomen op het wedstrijdterrein werden onze zomerse kleren al snel verruild door warme kleding. Het was bewolkt en onweersbuien waren voorspeld. Maar hopen dat het droog blijft. De wedstrijd werd wel in een hoog tempo afgewerkt om in ieder geval voor 22.00 uur klaar te zijn. Volgens de buienradar zou het rond die tijd gaan regenen.

In de 4,5 ton vrije klasse, waar It Kypmantsje in uit komt, verschenen in totaliteit 10 tractoren voor de sleepwagen. Uit de eerste pulls bleek al vrij snel dat de baan zwaar trok. Nadat de motoren goed op temperatuur waren werd It Kypmantsje als 6e voor de sleepwagen gespannen. Nadat de groene vlag was gegeven maakte de trekker een goede start en al vrij snel kwamen de voorwielen van de grond voor de goede balans. De motoren liepen beestachtig goed. Rond de 50 meter corrigeerde Abe ietsje met de rechter rem, omdat de trekker op de linker lijn af kwam. Door deze remreactie moest het linkerwiel sneller draaien, maar helaas. De planetairen inclusief het huis konden het gigantische vermogen niet aan. De motoren schoten in toeren omhoog, maar dankzij de toerenbegrenzer liepen deze geen schade op. Het linker achterwiel zat moervast, zodat de trekker moest worden afgevoerd met een shovel. Wederom zijn we als 8e geëindigd.

De eerstvolgende wedstrijd wordt georganiseerd op 23 juni a.s. in Oudenhoorn. IJlst 7 jun. 2007
Nieuwe sponsor.


WerkFactor is vanaf het begin van dit jaar kledingsponsor van It Kypmantsje-team. De leverancier van bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen heeft alle teamleden voorzien van een fraai kledingpakket. De kleding is door WerkFactor voorzien van de nodige opdrukken waardoor wij ons als It Kypmantsje team professioneel kunnen presenteren. WerkFactor zorgt tevens voor de levering en het bedrukken van promotionele T-shirts en caps van It Kypmantsje voor de verkoop.

WerkFactor uit Drachten levert bedrijfskleding, schoenen en kleine persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) aan het bedrijfsleven. De bouw, installatietechniek, wegenbouw, logistiek en scheepsbouw zijn kort samengevat de sectoren waar WerkFactor aan levert. Van Chauffeur tot schilder en van timmerman tot dakdekker, WerkFactor voorziet ze van een passend kledingpakket in de kleuren die passen bij het bedrijf. Is het kledingpakket eenmaal samengesteld dan voorziet WerkFactor de kleding ook nog desgewenst van een geborduurd of bedrukt bedrijfslogo. Maar hier stopt het werk natuurlijk nog niet. In de database worden de gegevens van de kledingdrager opgeslagen waardoor een vervolgbestelling snel en efficiënt kan worden afgehandeld.

Emmeloord 28 mei 2007
Voor de 25e keer.
Jaarlijks staat op 2e Pinkersterdag Tractorpulling in Emmeloord op de agenda. Het evenement werd dit jaar voor de 25e keer georganiseerd. Bij zo’n feestelijke dag hoort ook mooi, maar in ieder geval droog weer. De voorspellingen voor deze dag waren niet al te optimistisch, maar ondanks alles werd het evenement niet afgelast. Het terrein lag er prima bij, ook de baan was na bewerking in een goede staat. Door omstandigheden begon de wedstrijd een half uur later.

De Pro-stock klasse mocht de spits afbijten en aansluitend de 3,5 ton vrije klasse. Tijdens de Pro-stock klasse miezerde het al een beetje en na twee tractoren te hebben gehad in de 3,5 ton vrije klasse werd al snel de baan afgedekt en begon het echt te regenen, wat de buienradar ook al had voorspeld. Nu was het afwachten, wordt het weer droog, blijft het regenen en wordt de wedstrijd afgelast? Uiteindelijk werd het na ongeveer 1,5 uur droog en kon de wedstrijd worden voortgezet. Het wedstrijdschema liep door de regen behoorlijk uit en met de vooruitzichten in het achterhoofd werd besloten de sleepwagen strak af te stellen en de floating finishlijn toe te passen.

Op deze manier wordt een finale voorkomen en kan de wedstrijd worden ingekort. Zoals gewoonlijk is de 4,5 ton vrije klasse de klapper van het evenement. Na enig sleutelwerk de afgelopen weken staat It Kypmantsje weer op de nieuwe Puller 2000 banden en zijn de motoren weer afgesteld op het normale niveau.

It Kypmantsje had, net als de voorgaande wedstrijd, wederom een proeftrek. Na een moeizame start kwamen de voorwielen los van de grond en kreeg de trekker flink snelheid. Zo rond de zeventig meter was het afgelopen, de motoren sputterden en de trekker viel tezamen met de sleepwagen in één klap stil. Het enige wat bewoog was de bak van de sleepwagen, die in sneltreinvaart naar voren schoot. Uiteindelijk bleek de oorzaak aan de sleepwagen te liggen. In eerste instantie kwam de bak niet naar voren en om problemen te voorkomen werd de noodstop eruit getrokken. Doordat de combinatie abrupt remde schoot de bak naar voren. Om motorproblemen te voorkomen werd te noodstop er weer ingedrukt om de motoren te starten. Gelukkig ze liepen allebeide weer. Na zes plaatsen te zijn opgeschoven reed Cees, It Kypmantsje weer voor de sleepwagen.

Na wederom een moeizame start kwamen de motoren toch nog op toeren, maar te laat. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de ontsteking, en met name de bougies, te lijden gehad van het abrupt uitzetten van de motoren. Met een afstand van 77,61 meter werd wederom een 8e plaats behaald.


Lambada won met grote overmacht, 2e werd Whispering Giant en DL Simply Irresisteble werd 3e.

De eerstvolgende wedstrijd is op 9 juni a.s. in Made.
Wierden 17 mei 2007
Vroegtijdig een einde.
Na een lange periode van droogte leek het tractorpulling seizoen een mooie start te gaan maken, maar aan deze verwachting kwam vroegtijdig een einde. De seizoensstart in Stroe werd, in verband met de weersverwachtingen, al op donderdag afgelast. Even leek het erop dat ook de organisatie van Wierden geplaagd zou worden door pluvius. De deelnemers wachten angstvallig het telefoontje van de NTTO af. Maar gelukkig, er was licht aan de horizon.

Tot Woensdag circa 13.00 uur kwam het regenwater met bakken uit de lucht. Daarna is er geen drup meer gevallen. Op Donderdagmorgen waren de opklaringen in het oosten al vanuit de verte zichtbaar.

Aangekomen in de “Van den Bosch Arena” was het allesbehalve drassig. Het terrein lag er prima bij, het leek wel of was er een week geen regen gevallen. Rond het middaguur kwam het zonnetje er zelfs nog bij, wat zorgde voor een aangename tractorpuling dag. Vandaag was puur even wedstrijd om op “safe” te rijden.

Voor Gelredome werd in de rechter Griffon een vreemde tik geconstateerd die niet geplaatst kon worden. Ook na uitgebreid onderzoek werd er niets gevonden. Voor Gelredome was schade geconstateerd in de achteras, de onderdelen hiervoor waren niet voorradig en uiteindelijk werd besloten om de oude planetairhuizen en de oude Firestone banden te monteren om toch te kunnen rijden. Om de motoren, met de oude banden, niet over de toeren te draaien werd het toerental iets teruggeschroefd. Al met al toch een groot aantal concessies die je doet. Daarbij komt ook nog het gewichtsverschil van de banden, uiteindelijk was de trekker 100 kg lichter.

In de 4,5 ton vrije klasse verschenen in totaal 12 deelnemers aan de start. Abe mocht met It Kypmantsje de spits afbijten door middel van een proeftrek. Met de vreemde tik in de rechtermotor nog in het achterhoofd hebbend geeft Abe bij de start voorzichtig gas. Na een redelijk rustige start gaat het gas er volledig op en al snel blijkt dat de oude banden veel minder grip bieden dan de nieuwe. Uiteindelijk strand It Kypmantsje, na een mooie recht run, op 94,65 meter. Alles is heel gebleven. Abe is tevreden over de run en het resultaat en laat deze afstand staan. Deze afstand resulteerde in een 8e plaats. Van de twaalf deelnemer reden er vier een full pull.

De finale werd beslist door DL Simply Irresisteble, 2e werd Whispering Giant, 3e Green Spirit. Voor het complete overzicht en de tussenstand kijk onder het kopje “Uitslagen”.

De eerst volgende wedstrijd op Pinkstermaandag (28 mei) in Emmeloord zijn we weer van de partij. Als alles volgens planning verloopt rijden we weer op de nieuwe banden en is het toerental weer op het niveau zoals het hoort te zijn.

We verwelkomen u graag op onze “thuiswedstrijd”.
15 apr. 2007
Vertraging met de verzending.
Maandag 12 maart, de dag na de beurs Racing Expo zijn we begonnen met het demonteren van de tractor om de aandrijflijn en diverse andere zaken te controleren, en indien te herstellen voor het komende seizoen. De tijd drong ons om dit in een maand te doen daar we hadden besloten om aan de indoor wedstrijd in het Gelredome mee te doen. Het leek een routine klus te gaan worden die anders uitpakte, zo werd er geconstateerd dat er een scheur in de aluminium carrier zat welke het kroon en pignon wiel op hun plaats moet houden in de achteras, en deze gerepareerd moest worden. Ook het kroon en pignon wiel hadden een fikse slijtage slag ondergaan en moesten worden vervangen. Het kroon en pignon wiel werden besteld en er werd begonnen met het repareren van de carrier, dit hebben we gedaan door deze te lassen en er een ijzeren versteviging omheen te maken, om op deze manier de carrier onder voorspanning in de achteras te monteren.


Een paar dagen voor de wedstrijd hadden we het kroon en pignon nog niet binnen i.v.m. vertraging met de verzending. hierom hebben we besloten om er een ander kroon en pignon in te monteren wat ook inhield dat de oude set banden gemonteerd moest worden met andere naven, waar dit verzet te hoog was voor de pullers 2000. Vrijdagavond voor de wedstrijd konden we na een periode van sleutelen de motoren weer opstarten en hierbij hoorden we dat de rechter motor een vreemd geluid maakte wat we niet konden plaatsen. Ook na het rond starten op de startmotor klonk het alles behalve fris. Om niet een motor op het spel te zetten, waar we op dit moment nog niet een reserve motor op voorraad hebben voor het komend seizoen is met tegenzin besloten ons af te melden voor het Gelredome.

Afgelopen zaterdag zijn we direct begonnen met het onderzoeken wat de oorzaak kan wezen bij de rechter motor door het carter er onder vandaan te schroeven waarbij nog niks duidelijk is geworden en er de komende week verder gezocht gaat worden naar de oorzaak.
14 mrt. 2007
Racing Expo.
Fotoreportage van de motorsport beurs Racing expo te Leeuwarden waar wij 10 en 11 maart stonden om de tractorpulling sport te promoten.


19 feb. 2007
Het "Racing expo".
Aanstaande 10 en 11 maart zijn we aanwezig met tractor op het "Racing expo". De Ultieme Auto- en Motorsportbeurs van Nederland in het WTC Expo te Leeuwarden. Dit jaar wordt het nog groter en indrukwekkender op het gebied van Ovalracing, Autocross en andere Auto- en Motorsporten. Dit jaar zal er ook meer aandacht zijn voor andere Auto en Motorsporten, zoals Speedwayracen, Dragracen, en Dakar trucks.

Voor meer informatie: www.racing-expo.nl13 december 2006
Namens DHL.
Onlangs heeft een fotograaf namens DHL (de geel-rode pakketbezorger) een bezoek gebracht aan de werkplaats van It Kypmantsje. Met als resultaat een schitterende afbeelding van de Rolls Royce Griffons op flanken van de vrachtwagens van DHL. Als de pakketten nu niet meer op tijd worden bezorgd, weten wij het ook niet meer.


5 november 2006
2 x Rolls Royce Griffon.
Afgelopen vrijdag zijn de 2 Rolls Royce Griffon motoren en onderdelen, die begin dit jaar zijn aangekocht van Henk Pastoor, verhuisd van de Eemshaven (Oost Groningen) naar IJlst. Daar aangekomen hebben de motoren een plekje gekregen in de tractorwerkplaats, de onderdelen zijn met de lift naar het magazijn getransporteerd.


21 oktober 2006
Bij SBS 6.
Vanaf 29 Oktober is er bij SBS 6 iedere zondag tussen 10:00 en 10:30 tractorpulling op tv, er zal dan een reeks van 13 afleveringen worden uitgezonden van de A divisie wedstrijden.
17 september 2006
Bettborn (Luxemburg).
Een jaarlijks terugkerend evenement is de Eurocup wedstrijd in het Luxemburgse Bettborn. Ondanks de afwezigheid van “It Kypmantsje” in het Eurocup-circuit, wordt ons team toch elk jaar weer uitgenodigd om deel te nemen aan deze laatste Eurocup wedstrijd van het seizoen. Doordat “It Kypmantsje” al jaren van de partij is, Zijn we favoriet van het Luxemburgse publiek. Cees wordt hier dan ook niet voor niets “Ceesie sunshine Zijsling” genoemd. Het is ieder jaar weer een festijn om in Bettborn aanwezig te zijn. Gezien de vrij grote afstand vanuit IJlst, circa 470 km, zijn we inclusief een schare fans, op zaterdagmorgen zo rond de klok van 10.30 uur vertrokken. Na onderweg een paar keer te zijn gestopt komen we om 17.30 uur aan op de schitterend mooie wedstrijdlocatie. De baan is gelegen in een dal omringd door een prachtig heuvellandschap. Aangekomen in het rennerskwartier hebben we ons gesetteld naast het Green Spirit team.


Na een bakkie koffie wordt er al vrij snel overgeschakeld op een borreltje bij het gezellige kampvuur. Rond een uur of tien trekken de al aanwezige teams naar de tent op het terrein. Hier wordt het onder het genot van een hapje en een drankje al snel heel gezellig en uiteindelijk heel laat (of vroeg, hoe je het ook maar wilt noemen). Zondagmorgen is er al vroeg bedrijvigheid op het terrein, de wedstrijd begint per slot van rekening al om 10.00 uur. Rond de klok van twee uur is het dan de beurt aan de 4,5 ton vrije klasse. In totaliteit staan er 15 deelnemers op de startlijst, waarvan 8 rijdend in de Eurocup. “It Kypmantsje” moet als één na laatste voor de sleepwagen verschijnen, dus we hebben alle tijd. Popeye mag als eerste de spits afbijten, al snel blijkt dat de baan ontzettend zwaar trekt, dit in combinatie met een te zwaar afgestelde sleepwagen. Na de derde trek blijkt dat de sleepwagen de juiste afstelling heeft gekregen. Uiteindelijk is het dan zover: “It Kypmantsje” komt in actie. Nadat Cees de ketting strak heeft getrokken gaat de zwart-wit geblokte vlag naar beneden. Het gas gaat er nog wat voorzichtig op en uiteindelijk vol gas met de voorwielen los van de grond. De trekker trekt ietsjes naar links en na een kleine remcorrectie iets naar rechts. De motoren hebben het zwaar, want net over de fullpull lijn gaan de motoren in toerental onderuit.

Maar de fullpull is binnen. Na een paar kleine aanpassingen te hebben gedaan komt Cees in de finale wederom voor de sleepwagen gereden. Deze keer duwt hij vol op het gas. Na een superrun, zonder dat de motoren in toeren onderuitgaan, eindigt hij op een afstand van 87,53 meter. Goed voor een 5e plaats in de eindklassering tussen de diverse Europese toppers. Een prima prestatie.

We kunnen, na al het sleutelwerk van het afgelopen seizoen, uiterst tevreden zijn met de resultaten van de laatste wedstrijden. Tenslotte willen we langs deze weg onze sponsoren, de leden van “De Club van 100” en de talloze fans bedanken voor de steun in het afgelopen jaar.

Tractor Country P.E. 1.Pull 2.Pull Pull Off Result
Inter-Techno Lambada The Netherlands 63 FP   94,92 1
Whispering Giant The Netherlands 47.5 FP   89,42 2
Green Fighter Germany 45 FP   82,83 3
Kiepenkerl Germany 32 FP   82,08 4
Green Spirit IV The Netherlands 58 FP   74,63 5
Green Monster Germany 20 91,49     6
Popeye The Netherlands 38 74,48     7
Baby Duck Belgium   FP   91,41 201
Simply Irresistible The Netherlands   FP   89,42 202
It Kypmantsje The Netherlands   FP   87,53 203
Iwan Germany   FP   85,04 204
Le Redoutable France   FP   76,64 205
Erlkönig Germany   FP   74,63 206
Ouragan II France   96,89 91,75   207
Fox Denmark   90,18     208


25 aug. 2006
Bakel.
Net als vorige week in Meerkerk hadden we in Bakel weer met het weer te maken wat ons tegenzat. Ook hier werd weer gereden met een flaoting finish van 110 meter wat ervoor moest zorgen dat er per tractor maar een run kon worden gereden. We moesten als tweede aanhaken na de alleycat die een proeftrek had, en waarna de sleepwagen werd versteld. De run die door ons werd gemaakt eindigde bij 89,78 meter waarop werd besloten niet over te rijden, dat wel tot de mogelijkheid behoorde wegens een verstelde sleepwagen, maar niet werd gedaan omdat we tevreden waren met deze afstand, en de motoren goed liepen. Na ons kwam Green Spirit die onze afstand met een kleine tien meter overtrof en hun een tweede plaats opleverde, welke weer voorbij werd gereden door Intertechno Lambada door de sleepwagen bij de 105,17 meter neer te zetten. Ook werd onze afstand voorbij gereden door Whispering Giant die een afstand neerzette van 93.29 en ons uiteindelijk een 4e plaats opleverde. Na afloop konden we tevreden terugkijken op de wedstrijd, welke ons een mooie run had opgeleverd. Uit deze run hebben we weer een aantal dingen geleerd die voor de volgende wedstrijd moeten worden aangepast om de tractor naar een betere prestatie te brengen. Tot zover kunnen we tevreden terug kijken op een kort seizoen van 4 wedstrijden waarin we van een 13e plaats zijn geklommen naar een 8e plaats in het eind klassement.

De volgende en de laatste wedstrijd die we gaan rijden dit jaar is over 3 weken in het Luxemburgse Bettborn waar wij op uitnodiging mee rijden in de Eurocup.
19 aug. 2006
Meerkerk.
Ondanks de regen die voorspeld werd bleef het afgelopen zaterdag tot het einde van de wedstrijd droog, wel werd er weer in de finale afstelling gereden net als in lochem. Green Spirit zette als eerste een afstand neer van 94,10 meter waarna wij onze poging met een gewijzigde motor afstelling gingen proberen. Terwijl de gashandle rustig naar voren werd gedrukt reageerden de motoren vrij agressief en gingen ze direct naar het juiste toerental, dat ze vasthielden tot het einde van de run die resulteerde in een afstand van 85,98 meter. De tractoren die na ons trokken konden niet aan onze afstand komen tot de Intertechno lambada onze afstand met een kleine 3 meter voorbij reed. Een derde plaats was ons deel en hiermee waren wij dik tevreden, ook omdat er met een paar afstellingen werd gereden die nog niet competitief waren, om te kijken hoe de tractor op de nieuwe banden zou reageren.

12 aug. 2006
Lochem.
Nadat er afgelopen week een andere overbrengings verhouding in de achteras hadden gemonteerd en de motoren waren bijgesteld vertrokken we naar Lochem. We moesten bijna als laatste starten en de sleepwagen stond in de finale afstelling vanwege de regenbuien die op komst waren. De baan trok heel zwaar en de motoren konden de wielen bij een lagere snelheid ook niet rond krijgen, waardoor er maar een afstand van van 50,15 meter werd afgelegd wat ons een 11e plaats opleverde. De eerste prijs werd in de wacht gesleept door Intertechno Lambada, gevolgd door Whispering Giant en op de derde plaats eindigde DL Simply Irrisistible. We zullen deze week nog wat aanpassingen aan de motoren doen en proberen aankomende zaterdag in Meerkerk beter te presteren.
5 aug. 2006
Achterveld.
Eindelijk was het zover, na maanden van sleutelen is de eerste wedstrijd van dit seizoen voor “It Kypmantsje” een feit. Afgelopen zaterdag trok “It Kypmantsje”-legioen naar het Gelderse Achterveld. Een schitterende locatie rondom de bij iedereen wel bekende discotheek “De Klaveet”.
De weersberichten waren prima, hier en daar een paar wolkjes en een middagtemperatuur van zo rond de 25 graden. Kortom een mooie tractor pullingdag. Het evenement begon rond de klok van 3 uur in middag. De 4,5 ton vrije klasse, waar “It Kypmantsje” in uit komt, wordt als laatste verreden. Dus dat werd nachtwerk. Uiteindelijk begon de 4,5 ton vrije klasse om 22:15. Doordat de motoren gereviseerd zijn, nieuwe banden zijn gemonteerd en diverse aanpassingen zijn gedaan, waren er extra spanningen binnen het team merkbaar. In principe begin je volledig opnieuw. Dus afwachten hoe het gaat. In totaliteit verschenen er 12 deelnemers aan de start. “It Kypmantsje” als één na laatste. De baan bleek de eerste 40 meter niet al te veel grip te hebben. Bij het vlagsignaal drukte Abe iets voorzichtig het gas erop en de eerste meters waren gemaakt, wat redelijk goed ging. De motoren gingen zo rond de 45 meter onderuit en “It Kypmantsje” strandde op 47,55 meter. Van de 12 reden er 5 een full pull. In de finale was Intertechno Lambada oppermachtig met een 2e full pull. Whispering Giant werd 2e met 94,96 meter en Seaside Affair werd 3e met 93,43 meter. Na de finale mocht “It Kypmantsje” alsnog een proeftrek (buiten mededinging) doen. Na het aanhaken van de sleepwagen duwde Abe het gas erop, en kwam al snel van z’n plaatst. Zelfs de voorwielen kwamen los. Deze keer kwam “It Kypmantsje” een paar meter verder. Tijdens deze trek bleek al snel dat de rechter Griffon niet lekker meeliep en beter moet worden afgesteld. Doordat de nieuwe banden zijn gemonteerd, die veel meer grip hebben, blijkt het verzet ook te groot te zijn. Aankomende week zullen er een paar aanpassingen worden gedaan om aankomende zaterdag weer in Lochem aan de start te kunnen verschijnen. Langzamerhand zal het beter gaan.

Je moet maar rekenen: ’t komt goed!
3 aug. 2006
De motoren draaien.
Het is zo ver, de motoren draaien, de nieuwe puller HP 2000 banden zijn gemonteerd en de beplating is weer aangebracht. Dit alles betekent dat de tractor klaar staat voor de wedstrijd in Achterveld, waar we onze "maiden run'' van dit jaar zullen gaan maken.
20 jul. 2006
Net te vroeg.
Ondanks dat er verschrikkelijk hard wordt gewerkt bij de tropische temperaturen is uitgekomen wat we hadden verwacht. De wedstrijd in het Zeeuwse Cadzand komt net te vroeg voor “Tractor pulling team It Kypmantsje”. Zoals te zien is op de foto’s onder het kopje “werkplaats” staan de motoren en de crossbox weer op het frame. Inmiddels is ook de achteras uitgelijnd en zijn de inlaatspruitstukken en de nieuwe oliefilters gemonteerd. De komende twee weken zal de laatste hand worden gelegd aan het ‘revisieproject’ van It Kypmantsje en kan op 5 augustus a.s. als niks tegen zit in Achterveld de “maiden-run” van dit seizoen worden gemaakt. We zijn benieuwd wat de intensieve revisie, de aanpassingen en de nieuwe banden voor uitwerking hebben. Aan de baan, zoals die er normaliter bij ligt, in Achterveld zal het niet liggen, hierop zijn al vele prijzen binnengehaald. Vorig jaar werd er nog een verdienstelijke 2e prijs in de wacht gesleept.
28 jun. 2006
Langer bezig dan verwacht.
De planning zoals wij in gedachten hadden zal helaas niet worden gehaald. Door een aantal onverwachte dingen die we tegen gekomen zijn, waar we toch wat extra aandacht aan willen besteden, zijn we langer bezig dan verwacht. Maar goed nieuws, het einde is in zicht. Inmiddels zijn de cilinderbanken van beide motoren aangebracht en kunnen de beide 12-cilinders binnenkort weer in het frame worden gemonteerd. Zodra het revisiewerk van de motoren gereed is kan er langzamerhand worden begonnen met het opbouwen van de rest van de tractor. We werken er naar toe om op 5 augustus a.s. in Achterveld de grondvesten te doen schudden. Als alles mee zit, bestaat de mogelijkheid dat we al op de wedstrijd van Familie De Regt op 22 juli a.s., in het Zeeuwse Cadzand, de baan overhoop proberen te trekken.

Wilt u op de hoogte blijven van de vorderingen van wederopbouw. Onder het kopje ‘werkplaats’ staat wekelijks nieuwe informatie.
31 mei 2006
Vordert gestaag.
Het sleutelwerk aan “It Kypmantsje” vordert gestaag. Het is zo nu en dan wachten op onderdelen voordat er weer een grote slag geslagen kan worden aan de motoren. Het blijkt nu ook dat er meer tijd zit in het reviseren en modificeren van de motoren dan verwacht. Om goed voor de dag te komen en niet meteen brokken te draaien zal het even iets langer duren voordat “Het zwarte beest van IJlst” over de banen zal denderen. Zoals het nu lijkt, en alles meezit, zullen wij in Eext weer van de partij zijn met twee frisse draaiende motoren en een paar nieuwe sloffen.

Om te laten zien wat er allemaal gaande is in de werkplaats bij Cees Zijsling Techniek wordt de ‘werkplaats’ pagina wekelijks voorzien van nieuwe informatie.
Mei 2006
Niet deelnemen.
Tractor pulling team It Kypmantsje zal helaas niet deelnemen aan de wedstrijden in Stroe en Wierden. Door de grote hoeveelheid werkzaamheden en aanpassingen (zie ook Werkplaats) is de tractor nog niet gereed. Wel hopen we de machine voor de wedstrijd in Emmeloord weer op de baan te hebben.
Mei 2006
Nieuwe sponsor.
Nieuwe sponsor voor tractor pulling team “It Kypmantsje”. Beijert bodemisolatie uit Nes-Akkrum is het komende jaar een nieuwe sponsor voor ons team. Door de jarenlange ervaring op het gebied van kruipruimte- en vloerisolatie is DroCom® ontwikkeld. Een innovatief, financieel voordelig en uitermate doeltreffend product op het gebied van kruipruimte- en vloerisolatie. Ten opzichte van andere bodemisolatie producten heeft DroCom® onder andere een hogere isolatiewaarde en een betere werking tegen vocht en de daaruit volgende problemen in zowel de kruipruimte als in de woning erboven. Bovendien heeft u dubbel financieel voordeel. Naast het feit dat DroCom® kruipruimte- en vloerisolatie bijzonder voordelig aangebracht kan worden, bespaart u op jaarbasis aanzienlijk op uw stookkosten!

DroCom® kruipruimte- en vloerisolatie wordt door geheel Nederland geleverd en aangebracht.

Meer weten over onze nieuwe sponsor, kijk op www.vloerisolatie.nl


Sep. 2005
Puller 2000 banden.
Puller 2000 banden gearriveerd in het magazijn, wachten op wat komen gaat.

© 1977 - 2024 all right reserved - itkypmantsje.com - design by cordevries.com